Per Winterdijk, 49 jaar, 45 jaar T1D, 12 jaar coeliakie. Beroep: kinderarts-diabetoloog, speciale interesse: sport en diabetes, diabetes in zich ontwikkelende landen, psychologie en diabetes, techniek en diabetes met name sensoren, pompen en Open APS. Hobby's: Lange afstand fietsen, mountainbiken, wandelen, kamperen, klussen en sleutelen aan mijn fiets, landschap- en macrofotografie, basketbal en lezen.
Het goede doel waar we deze tocht voor fietsen is Life for a Child. Dit is een non-profit organisatie van de International Diabetes Federation. LFaC zorgt voor insuline, hulpmiddelen en regelmatig bezoek aan een medisch team voor kinderen en jong volwassenen tot 26 jaar in zich ontwikkelende landen in Afrika, Zuid Amerika en Azië. Diabeter is sinds 2008 betrokken bij het programma van LFaC in Nepal, bestaande medische teams die diabetes behandelen krijgen insuline en hulpmiddelen van LFaC. Doordat deze op de polikliniek worden verstrekt, hoeven de kinderen en jong volwassenen met diabetes deze niet zelf te kopen (een zorgverzekering bestaat niet in Nepal). Bovendien worden ze hierdoor meerdere keren per jaar gezien. Diabeter zorgt naast financiële hulp voor educatie aan (kandidaat) diabetes teams en patiënten bv door het vertalen in Nepali van IDF instructie boeken. We hebben onder andere gezorgd voor HbA1c point of care DCA Vantage machines voor elk ziekenhuis in het LFaC programma, de opleiding van 2 Nepalese diabetesverpleegkundigen (hiervoor moesten ze een maand naar India, Diabeter heeft dit mogelijk gemaakt) en elk kind in het LFaC programma heeft een draagbare koelkast (Frio tas) gekregen, zodat insuline veilig van het ziekenhuis naar huis vervoert kan worden en ook veilig bewaart kan worden als er geen koelkast is. Bekijk voor een uitgebreid overzicht naar de informatie op de website van Diabeter: https://diabeter.nl/nl/nepal/. Met het geld dat we met deze actie hopen op te halen gaan we een workshop in Kathmandu geven: Het doel van deze workshop is tweeledig: 1) ervoor zorgen dat de awareness beter wordt waardoor ook kinderen die in ver afgelegen gebieden sneller worden verwezen en een betere overlevingskans krijgen. 2) er voor zorgen dat er een landelijk platvorm komt voor educatie en overleg van Nepalese artsen en diabetesverpleegkundigen. Dat bestaat nu niet en Diabeter is er van overtuigd dat de zorg sterk zal verbeteren als de behandelteams georganiseerd zijn. Denk hierbij aan het ontwikkelen van protocollen en overleg met de regering voor vergoeding van insuline, etc.
Ik heb aardig wat fietservaring, met name in Europa. Een paar extra lange fietsvakanties (Madrid, Porto, Groningen en Istanbul, vaste land van Griekenland, Albanië, Italië van de hak naar Zwitserland en van daar naar Arnhem) Meerdere lange tochten in Duitsland, België, Frankrijk Spanje en Portugal. Verder elke dag op de fiets naar mijn werk 17 km en weer terug natuurlijk. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet fiets, of niet aan een fiets klus of niet aan fietsen denk. Voor mij is fietsen opperste vrijheid en zelfs leuk met veel klimwerk, tegenwind en regen. Want ik heb dan wel 'suiker' maar ik ben niet van suiker:)).
Voor deze tocht fiets ik op mijn van Nicholas Zion titanium 29 inch ATB met Rohloff naaf met Gates Carbon Belt en Tubus bagagedrager. Tassen mijn trouwe waterdichte Ortlieb achtertassen met een Revelate Ranger XL frametas en een Revelate stuurtas met bagagerol. De wielen heb ik laten maken bij Bikewheels de banden zijn een set 29" Continental Race King ProTection 2.2 tubeless, deze vind ik na lang testen het lichtst rollen en zijn goed bestand tegen lekrijden en scheuren.
Dit is mijn andere reisfiets een Surley long haul trucker stalen frame opgebouwd als een gravel bike.
Spanje februari 2018, Frankrijk september 2015
Nederland juni 1985, mijn eerste fietsvakantie een rondje rond het IJsselmeer.