Overslaan en naar de inhoud gaan
menu

20 november, Het kinderziekenhuis in Kanti

Onze laatste werkdag in Kathmandu..ons bezoek aan Kanti Children Hospital! Vandaag ontmoeten we verpleegkundige Prabha weer, we zijn benieuwd hoe zij tijdens het spreekuur met dr. Subhana werkt. Wanneer we arriveren geeft Prabha ons eerst een rondleiding en laat trots haar afdeling zien, leuk haar enthousiasme!

Om 11:00 start het spreekuur en samen met dr. Subhana en Prabha zien we kinderen met diabetes en tussendoor ook andere endocrinologische aandoeningen. Het spreekuur is gestructureerd, Prabha weegt, meet, noteert, bekijkt de spuitplaatsen, en geeft tussendoor educatie. We zien goeie ontwikkeling in ons laatste Life for a Child aangesloten ziekenhuis! Wat een mooie afsluiting van onze 2 werkweken in Nepal! het is voor ons niet altijd te bevatten wat we de afgelopen 2 weken hebben gedaan, gezien, gesproken etc. We hopen dat we door middel van dit blog jullie hebben kunnen laten meevoelen/kijken hoe het is om in Nepal Diabetes te hebben...

19 november, educatie en spreekuur in Patan ziekenhuis, Kathmandu

We starten de dag om 9:00 in Patan ziekenhuis, Dr. Prerana heeft een groepsles geregeld waar Simone en Tanja beide educatie geven over diabetes, insuline, verdelen van voeding, koolhydraten, gezonde voeding, spuitplaatsen aan de kinderen met type 1 diabetes en hun ouders. 


We hebben de vorige dag tijdens ons gesprek met Dr.Prerana gemerkt dat er geen sprake is meer van een team. Vorige week vrijdag hebben wij de verpleegkundige van Patan een training gegeven over type 1 diabetes samen met 2 andere verpleegkundige van de ander LfaC ziekenhuizen.

En we zien nu al een verandering! Want wat zagen we vanochtend: We geven samen met Dr. Prerana, Sharada (verpleegkundige) een groepsles. Vervolgens na de groepsles start de OPD (spreekuur), en..er is geregeld dat Sharada hier ook bij kan blijven en Dr. Prerana kan helpen! 

Vanaf nu gaat Sharada elke dinsdag tijdens het spreekuur erbij zitten, leren, en uiteindelijk taken van Dr. Prerana overnemen. Wat een mooie ontwikkeling! We kunnen jullie nog veel meer vertellen over wat we vandaag gezien hebben, maar dit is ons uiteindelijke doel: "build your own team" !  Namaste!

18 november, op de kinderafdeling in Patan Hospital, Kathmandu

Vandaag staat ons bezoek bij dr. Prerana Kansankar op het programma. Zij is verantwoordelijk voor meer dan 100 kinderen met type 1 diabetes die aangesloten zijn bij het Life for a Child (LfaC) programma. Het is s'ochtends vroeg al behoorlijk druk in het ziekenhuis, Dr. Prerana geeft aan dat nummer 1 van de meest voorkomende ziektes is longontsteking, nr. 2 is darmproblematiek (diarree) en nr. 3 koortsstuipen.

Wij zijn hier om samen met haar eerst de LfaC records te checken, al snel wordt duidelijk dat er niet echt een diabetesteam is, dr. Prerana regelt alles voor de kinderen, de verpleegkundige werkt op een eilandje en vooral met type 2 patiënten. Er werkt ook een diëtiste in het ziekenhuis, echter niet in het diabetesteam (geen tijd natuurlijk als je de enige bent voor een heel ziekenhuis) Alle educatie omtrent diabetes type 1 wordt door dr. Prerana aan de gezinnen gegeven in een consult van 5-10 minuten. Kan dit ook anders?

We hebben er lang over gebrainstormd, het is in ieder geval duidelijk dat er meer sprake moet zijn van een team, dit zou ook werk uit handen kunnen nemen voor dr. Prerana. Maar de verpleegkundige moet wel getraind worden, dit gaan wij uitzoeken, een nieuw doel...

HIeronder een korte impressie van een werkbezoek met dr. Prerana, insuline checken tussen de dozen,  bezoek aan senior verpleegkundige Asha (die voorheen bij het LfaC programma was betrokken) en de kinderafdeling, indrukwekkend dagje weer, namaste !

15 november, workshop in Kathmandu

Voordat we naar Nepal zijn afgereisd hebben we in Nederland een heel logistiek werkplan in elkaar gedraaid. Een belangrijk doel van onze samenwerking met de ziekenhuizen is het trainen van de verpleegkundigen, zodat zij de kinderartsen beter kunnen ondersteunen en meer educatie aan de patiënten kunnen geven.

De verpleegkundigen Prabha (van Kanti kinderziekenhuis), Aarati (van Dharan ziekenhuis), Sharada (Patan ziekenhuis) en Bishnu (assistent-apotheker) hebben we vanuit Nederland al benaderd en uitgenodigd voor een training op 15 november om 14:00 in Friends Home Hotel in Thamel.

En laat nou alles weer op rolletjes lopen, als je maar goed communiceert, in dit geval via I-messenger want e-mails worden niet of veel te laat gelezen. Om strak 14:00 zijn we begonnen met presentaties. Topics die we besproken hebben zijn o.a. profileren van je positie binnen je diabetesteam, kennis verrijken over het geven van educatie aan de kinderen en ouders met type 1 diabetes, werken met het educatieboekje van CDIC en Moseka (vertaalde educatieboekjes van Life for a Child in Nepalees), voeding, koolhydraten, spuitplekken controleren en sick-day management.

Het belangrijkste van deze middag is dat zowel wij als zij informeel met elkaar konden praten, dicussiëren, motiveren, enthousiasmeren etc. et. Ondanks een kleine taalbarrière lukte het ons prima om te communiceren, met geduld en respect voor elkaar kom je heel end! Namaste!

 

 

13 november, World Diabetes Dag in Butwal !

Het is Wereld Diabetes Dag, 14 november 2019, en wij zijn in Butwal...uitgenodigd om mee te lopen met een "charity walk" ! Met bijna 1000 mensen door de straat lopen om de bewustwording van Diabetes te vergroten.Hoe fantastisch is dat ! De foto's zeggen voldoende...

Na de charity walk nog een consult in het ziekenhuis...en dan vliegen we eind van de middag weer terug naar Kathmandu.

Butwal, dr. Santosh, het ziekenhuispersoneel, de Lion club, maar natuurlijk ook de kinderen waren overweldigend, wat hebben we veel kunnen samenwerken en ook nog nieuwe toekomstplannen kunnen maken, deze samenwerking gaat door!

13 november, Simone en Tanja in het kinderziekenhuis in Butwal

Wanneer je diabetes hebt in Nepal moet je voor je insuline zelf betalen, er is geen zorgverzekeraar zoals in Nederland. Het ziekenhuis is Butwal is betrokken bij het Life  for a Child (LfaC) programma, dwz dat ze dus insuline van LfaC krijgen. Gisteren hebben we aan een grote groep kinderen educatie gegeven, vandaag heeft dr. Santosh een aantal bijna jong volwassen meiden met type 1 Diabetes uitgenodigd om het belang van goeie diabetesregeling te bespreken. Samita, een jonge moeder van 22 jaar was ook uitgenodigd, zij liet haar zeer gezonde jonge dochter zien. Ze vertelt dat ze door middel van extra strips van dr. Santosh haar diabetes extra goed kon regelen tijdens de zwangerschap. Hoe belangrijk om dit te laten zien aan andere meiden en ouders, vooral omdat er veel taboes in Nepal zijn rondom diabetes.  We hebben samen met deze groep gesproken over hoe je je diabetes het beste kunt managen,maar ook dat het belangrijk is dat je je school afmaakt om een later een goeie baan te kunnen vinden en jezelf kunt onderhouden als je vanaf 25 jaar de insuline niet meer van LfaC kunt krijgen en je dus zelf de insuline moet betalen...Leven in Nepal...een fantastisch mooi land met lieve mensen...maar voor iemand met diabetes heeft het ook een andere kant van de medaille....

12 november, Educatie in Butwal

Onze dag begint met Dr. Santosh Pokhrel, een zeer gedreven kinderarts in Butwal, hij heeft 37 kinderen met diabetes type 1 geregistreerd via het Life for a Child programma onder zijn hoede. Vandaag 12 november werd er door dr. Santosh in samenwerking met de Lions Club (sponsoring) een "diabetescamp" dag georganiseerd. Tijdens deze campdag hebben Simone en Tanja les gegeven aan de kinderen over insuline spuiten, spuitplaatsen, wat te doen bij braken, ziek en voeding etc.

Voordat deze training begon werden we met dr. Santosh en de kinderen met diabetes uitgenodigd voor een toneelspel, opgevoerd door kinderen van de Secundairy school in Butwal. Dit toneelspel was in het Nepalees, maar we hadden al heel snel door dat het over diabetes ging. Hoe indrukwekkend, samen met meer dan 1000 schoolkinderen kijken naar een schoolspel van Nepalese schoolkinderen over de bewustwording van diabetes! Het is wel duidelijke dat nog meer dan de helft van de gezinnen met een kind met diabetes eerst probeert met antibiotcia of een bezoek aan een medicijnman de ziekte probeert op te lossen. Echter komen deze kinderen uiteindelijk allemaal ernstig ziek in het ziekenhuis terecht met een diabetische keto-acidose.

Dankzij de goede samenwerking tussen dr. Santosh en het Life for a Child programma krijgen deze kinderen hun insuline, bloedsuikermeter en stripjes (om hun bloedsuiker te meten).  Daarnaast is het erg belangrijk dat de goede educatie omtrent het spuiten, de koolhydraten uit voeding verdeling, etc. wordt gegeven. Wij zijn erg dankbaar dat wij vandaag hieraan een bijdrage hebben kunnen leveren.

UIteraard hebben we ook weer de friotasjes, gesponsord door de familie van Veldhuizen, kunnen uitdelen. Er zijn nog steeds families met geen koelkast,  ook de temperatuur die nu 27 graden is werkt niet echt mee om de insuline koel te houden, dus de friotasjes zijn nog steeds erg welkom!

10 november, In Kathmandu aangekomen!

Na een prima vlucht naar Nepal met een korte tussenstop in Abu Dhabi zijn we aangekomen in Kathmandu.

Het weer is prachtig, de geluiden zijn herkenbaar en de etensluchten kriebelen onze smaakpapillen :)

Vandaag vliegen we verder naar Bhairahawa, Butwal, waar we worden opgewacht door dr. Santosh Pokhrel. Met onze koffers vol met diabetesspullen; bloedsuikersstripjes, bloedsuikermeters, friotasjes ("koelkastjes") kijken we hier naar uit.

Tot zover, Namaste!

keyboard_arrow_up